Kloklippning utan tvång


 För många hundägare är kloklippning ett problem och ett måste. En hund som inte vill få sina klor klippta kan leda till svettig kamp mellan hund och ägare eller för långa klor. Kanske en nödlösning där hunden regelbundet behöver tas med till veterinär eller djuraffär för att få sina klor klippta. Detta kan ses som en bra lösning. Man slipper hantera problemet själv. Någon som är mer erfaren gör det. Men hur sjysst är det mot hunden, egentligen? Att hunden uppfattar kloklippningen som jobbig och troligtvis obehaglig vet vi ju redan, frågan man får ställa sig är, blir det mindre obehagligt att få klorna klippta i en okänd miljö av en okänd person? Troligen inte. Jag har flera gånger hört konstaterandet, "Jo men han blir så lugn då" "Han sköter sig mkt bättre" osv. Ja det är möjligt men vad beror det på? Antagligen att hunden pga alla intryck och den jobbiga situationen stänger ner. Blir hjälplös. Ska vår hund behöva bli det? 


Nej, såklart inte. Och det behöver inte vara omöjligt att få en bra kloklippning som inte innefattar blod svett eller tårar. Det viktiga oavsett var du och din hund ligger nu, är att ta det långsamt, forcera aldrig fram denna typ av träning. Det är bättre att hundens klor är lite för långa under träningsperioden än att ni har problem med detta resten av hundens liv?

Så här följer min guide till problemfri kloklippning. 

Steg 1. Klotången
Jag börjar alltid med att vänja hunden vid klotången. Klotången ska inte sammanknippas med något negativt utan med något positivt! (Det är såklart viktigt att klotången är bra och vass)
Börja med att bara lägga fram klotången. På golvet eller i soffan när du är tillsammans med din hund. När hunden närmar sig klotången berömmer du och belönar med något gott. Kanske din hund tom nosar på klotången, beröm och belöna. Upprepa detta till hunden lärt sej att nosa på/dutta med nosen på klotången betyder att det vankas godsaker. Observera att du inte ska försöka föra klotången mot hunden, hunden ska själv välja att närma sig klotången och belönas för detta.

Steg 2. Hantering
Nästa steg blir att hunden behöver känna sig okej med att vi hanterar tassarna. Det vanligaste skälet till att en hund har problem med kloklippningen är att man haft för bråttom, kanske tagit förgivet att hunden ska acceptera att få klorna klippta, kanske varit för brysk i hanteringen, kanske klippt i en pulpa så att hunden blivit skrämd. Därav är det oerhört viktigt att inte stressa fram något. Detta måste ske i hundens takt och på hundens villkor. Börja med att (utan klotång) peta försiktigt på hundens tass. Öka succesivt, rör lite mer i tassarna, smek tassarna, jobba er fram till att kunna hålla tassarna i handen en kort stund. (Utan klotång) Beröm och belöna vid varje beröring och framsteg. Hunden behöver vara helt trygg i denna del innan det är dags att gå vidare till nästa steg. 

Steg 3. Klotången igen
Här är det dags att föra samman steg 1 och steg 2. Hunden ska vid et här laget vara okej med både klotång och beröring av tassar. Sitt ner med hunden, det är bra om denna träningsstund sker regelbundet, tex en kort stund varje dag samt att det blir en avslappnad och trevlig stund för hunden med mycket belöning. Ta fram klotången och låt hunden nosa på den, beröm och belöna som innan. Nästa steg blir att föra klotången mot hundens tass. Dutta den bara, klipp inte. Beröm och belöna vid varje beröring. Träna några minuter om dagen och upprepa till hunden är helt trygg. Prova om det går bra att du tar hundens tass i handen och duttar klotången, beröm och belöna varje repetition.

Steg 4. Klipp
Det sista steget i träningen blir att klippa hundens klor. Börja med en klo och klipp den yttersta spetsen, det ska vara helt odramatiskt. beröm och belöna ordentligt och avsluta där. Låt även denna fas ta god tid, stressa inte fram något. Hunden ska känna sig trygg i att få klorna klippta. 
Öka sen till att klippa två klor och tillslut en hel tass, fortsätt hela tiden med beröm och belöning.
När hunden är "klar" Brukar det gå fint att klippa alla tassar vid samma tillfälle, men fortsätt att belöna, även om det går bra att dra ner lite, kanske tex en godbit per tass kan vara en lagom lön för en kloklippning? Slutligen så behöver hundens klor klippas ungefär varannan vecka, lite beroende på slitage, är man orolig för att klippa för mycket, klipp då hellre lite och ofta för att hålla klorna lagom långa!

Lycka till!




Kommentarer